äänieristyksestä...

Yleistä keskustelua tekniikasta ja selityksiä mm. termeille: V6, OHC, Atlas, kumipusla ja Weslage. EI SEURUSTELUA. Kommentoiminen vaatii rekisteröitymisen.

Valvojat: Timppa, Pj, taunus 78

JeeSe
Viestit: 574
Liittynyt: 14 Touko 2009, 11:23
Paikkakunta: TuuSula

Viesti Kirjoittaja JeeSe »

Höpistään nyt joutessaan tännekin, vaik ei kentään varmaan kiinnostakaan.

Mutta kuitenkin äänihän on perusluonteeltaan paineen vaihtelua. Eli jos on ilmatiivis rakenne niinkuin Taunuksen pohja melkein aina varmasti on, niin äänihän ei siitä pääse läpi muuten kuin sitä pohjapeltiä liikuttamalla (tai sitten kiertämällä ovenraosta tms.)

Eli jäykistämällä pohjan rakenteita voidaan melutasoa varmaankin pienentää tai ainakin resonanssitaajuuksia siirtää johonkin. Sama homma voidaan toteuttaa sillä bitumimatolla, joka siis lähinnä lisää sen pellin massaa ja sillai tavallaan jäykistää peltiä (enemmän äänienergiaa tarvitaan liikuttamaan suurempaa massaa) ja alentaa resonanssitaajuutta. Ja normaalisti käytetyllä A-painotuksella ainakin se tarkoittaa sitä että melutasokin laskee samalla kivasti.

Jollaan äänieristeellä (vuorivilla, huopalevyt, solumuovit jne) taas voidaan saada korkeita taajuuksia vaimennetuksi. (Vaimennettavan taajuuden aallonpituuden pitäisi mahtua siihen eristekerroksen mittaan suunnilleen että se merkittävästi vaimenisi)

Eli siis matalilla taajuuksilla eristettä tarvisi olla useampi metri, eikä Taunukseen mahdu niin paljoa, joten ainoat mahdollisuudet näihin on massan lisääminen (esim bitumilla) ja sitten tietty se ilmatiiviyden varmistaminen. (reiät umpeen, oven tiivisteet kuntoon, käsijarrun ja vaidekepin ympäristöjen tiivistäminen)

Kokemuksesta opittuna voin sanoa, että helman etupää jos on sattunut ruostumaan puhki sieltä lokasuojan välistä, niin rengasmelu ja muutkin etupään kolinat vaimenee melkoisesti kun sen reiän korjaa.

Korkeimmilla taajuuksillahan se originaali karvamatto ja kattoverhoilu vaimentaakin jo aika hyvin.

Aika sekavaa solkkaustahan tästä nyt tais tulla, mutta jos joku edes sai jotain ajatuksia äänieristyksen perusperiaatteista, niin ehkäpä en oo sitten ihan turhaan koulussa käynyt sitäkin kuuntelemassa.
-75 2d Sedan 2.0L Automatic
Ydinvoima on ylivoimaa!
Avatar
taunusstyle
Viestit: 1438
Liittynyt: 02 Marras 2004, 05:03
Paikkakunta: rovaniemi

Re: äänieristyksestä...

Viesti Kirjoittaja taunusstyle »

Tämäki topiikki toistakytä vuotta vanha, mutta nyt on itellä kokemusta noisekilleristä. Älkää ikinä laittako tuommosta tököttiä autoon. Ite suihkin 20 vuotta sitten ja nyt se lähtee isoina levyinä irti ja pelti sen alla ihan ruosteessa vaikka on pohjustettu ja päällä maali. Nyt onki sitten kivaa puuhaa hinkutella ruosteita pois ahtaista ravoista ja maalata uusiksi. Pittää tilata pari litraa por-15 maaleja ja happoa saksasta :roll:
ruoste! mitä mainioin ruuvilukite
Vastaa Viestiin